Odnosz膮c si臋 do ostatnich publikacji medialnych na temat sposobu dopuszczenia do ruchu drogowego samochod贸w sportowych, Polski Zwi膮zek Motorowy (PZM) przedstawia poni偶ej swoje stanowisko w tej sprawie.

PZM jako polski zwi膮zek sportowy zrzeszony w Mi臋dzynarodowej Federacji Samochodowej (FIA) zajmuje si臋 organizacj膮 zawod贸w sport贸w samochodowych w Polsce, w kt贸rych udzia艂 bior膮 samochody zmodyfikowane zgodnie z przepisami FIA oraz PZM. Prowadzone obecnie wsp贸lnie z Ministerstwem Infrastruktury prace, maj膮 na celu ustalenie sposobu dopuszczenia do ruchu drogowego tych samochod贸w, tak aby mog艂y one bez przeszk贸d podczas zawod贸w sportowych wsp贸艂uczestniczy膰 w ruchu drogowym.

Konieczno艣膰 wdro偶enia do ustaw, jak i akt贸w wykonawczych nowych zapis贸w oraz wymog贸w okre艣lenia zupe艂nie nowego zestawu warunk贸w technicznych dla tej specjalistycznej grupy samochod贸w, powoduj膮 znaczny stopie艅 skomplikowania tych prac utrudniaj膮c szybkie wdro偶enie satysfakcjonuj膮cego rozwi膮zania. Dodatkowo ww. prace zosta艂y spowolnione z uwagi na trudn膮, og贸ln膮 sytuacj臋 zwi膮zan膮 z pandemi膮 COVID-19.

PZM podejmuje wszelkie dzia艂ania aby przedmiotowe prace zako艅czy艂y si臋 w najszybszym mo偶liwym terminie.